Interview

Oscar Mukherjee: “For mig er det ikke målet, der er vigtigst, men fællesskabet, sammenholdet og vejen derhen”

Oscar Mukherjee er sanger, sangskriver og guitarist - og månedens medlem i august. I øjeblikket arbejder han på sit tredje album sammen med musikkollektivet The Mukherjee Development, hvor han med sine egne ord spiller “langsom musik i en hurtig tidsalder”. Vi har taget en snak med den 27-årige musiker om musikken, drømmene og det bæredygtige musikerliv.
Oscar Mukherjee

Hvorfor blev du medlem af Dansk Musiker Forbund?

Jeg kendte flere professionelle musikere, som var medlemmer, og tænkte, at det var solidarisk og fornuftigt at være med i et forbund, der varetager musikeres interesser. I starten af min musikkarriere fik jeg også glæde af DMF’s medlemstilbud Karrierekick - der senere har skiftet navn til BLIKFANG - hvor man kan få hjælp til pressefotos og grafisk sparring.

Hvilken form for musik spiller du? Hvilken genre? Hvilke instrumenter?

Mit primære virke er at skrive sange, synge og spille guitar i The Mukherjee Development, et musikkollektiv, som jeg stort set bruger alle mine vågne timer på. Vi siger gerne selv, at vi spiller ”solskinsmusik”, eller ”langsom musik i en hurtig tidsalder”, men for at være lidt mere genresaglig, må det nok siges at være en blanding af indie, rock, pop, og folk. Udover The Mukherjee Development har jeg spillet en hel masse traditionel blues og gør det faktisk stadig, når jeg har tid.

Hvornår startede du med at lave musik?

Jeg er vokset op i Californien, med danske og indiske rødder, og der var generelt meget musik i vores hjem. Min storebror har spillet violin lige så længe, jeg kan huske, og som 11-årig meldte jeg mig ind i kampen med guitaren som instrument. I mange år var guitar omdrejningspunktet for mig, indtil jeg som 17-årig fik øjnene op for sangskrivning. De sidste ti år har den kreative proces - sangskrivning, det at lave albums og drive et band - været omdrejningspunktet for mit arbejde med musikken.

Hvad arbejder du på for tiden?

Pt arbejder vi i The Mukherjee Development på vores tredje album, som skal udgives, inden en lang koncertturne begynder i efteråret 2025. Lige for tiden arbejder vi med at færdiggøre de første singler, lave musikvideoer og spille festivaler og andre koncerter. Vi har sat hele 2024 af til at indspille albummet, så vi går løbende til og fra studiet - en klar anbefaling til denne arbejdsmodel! I perioder hvor jeg ikke er ude og spille, skriver jeg nyt materiale, både alene og i fællesskab med orkestret, som kan tages i brug ved næste studiesession.

Hvad er din største succes/milepæl som musiker?

At have et bandfællesskab, der fordrer så meget plads til kreativitet, personlig udvikling, venskab og god musik som muligt. Det er fantastisk for eksempel at blive nomineret til en Carl Pris, DMA eller at spille udsolgte koncerter, men for mig er det ikke de konkrete mål eller priser, der er vigtigst, men fællesskabet, sammenholdet og vejen derhen.

Hvad drømmer du om?

Jeg drømmer om at vores fællesskab i The Mukherjee Development kan fortsætte med at udvikle sig, og at vi kan inddrage en masse nye mennesker i vores rejse. Jeg drømmer om at vores musik kan få folk til at sætte tempoet ned, bruge lidt ekstra tid på venskaber og relationer samt inspirere dem til at være mere kreative. Jeg drømmer om at vores musik kan fordre næstekærlighed og empati.

Er der noget bestemt, du ser frem til?

Helt konkret så glæder jeg mig til at udgive de næste sange. Det bliver spændende at se, hvordan folk tager imod musikken, og det bliver sjovt at spille dem live. Jeg glæder mig også til at spille på Tønder Festival, til vores indendørsturné i efteråret - og til næste studiesession, hvor vi har nogle gode skitser og idéer klar!

Hvad lytter du selv til af musik? Hvad er dit yndlingsnummer og hvorfor?

Uh, den er altid svær. Jeg lytter til så meget forskelligt; lige for tiden er det en masse Stephen Stills, Tinariwen, PJ Harvey og Wilco. Helplessly Hoping med Crosby, Stills & Nash må være et godt bud på et yndlingsnummer. Melodien, harmonierne og deres performance er next level.

Har du et hemmeligt talent? Eller et andet fun fact om dig selv, som du har lyst til at dele?

Jeg er en nørd. Jeg kan fikse pladespillere, jeg ved meget om historie, og jeg har rejst verden rundt som rutsjebaneentusiast - jeg har prøvet mere end 320 forskellige rutsjebaner verden over, haha.