Musikken

Årets Vinterjazz er større end nogensinde før

Efter et par år i coronaens skygge er den landsdækkende festival Vinterjazz tilbage i større og stærkere form end nogensinde. Og det godt nyt for både musikere og spillesteder.
Smag På dig Selv
Smag På dig Selv

I februar måned løber festivalen Vinterjazz af stablen med opbakning fra godt 200 spillesteder og arrangører i 60 byer over hele landet. Dermed er festivalen i år større og bredere end nogensinde før, hvilket glæder Kenneth Hansen, festivaldirektør for VinterJazz.

Det rekordstore antal arrangører viser nemlig, at musikmiljøer i hele landet har taget festivalen til sig, fortæller han.

”Festivalen betyder, at musikerne tager på tour i stor stil, spillestederne skaber nye samarbejder, og publikum får et overdådigt musikalsk program og overraskende koncertformater at se frem til. Festivalen er den eneste landsdækkende begivenhed af sin art, og den udvider de musikalske netværk, så der opstår nye kulturelle tilbud,” siger Kenneth Hansen.

Selv om festivalen er landsdækkende er det stadig i København, at der afvikles flest koncerter. Udover en stor lokal opbakning er det også her, at godt en femtedel af landets indbyggere bor, hvorfor det er naturligt, at hovedstadens spillesteder og øvrige arrangører har mange af koncerterne, forklarer han.

Af samme årsag kunne Kenneth Hansen godt ønske sig økonomisk støtte fra Københavns Kommune fremover, da byen og dens borgere nyder godt af de mange koncerter, festivalen bringer til byen.

”Vi er i løbende dialog med kommunen om det, og hvis vi fik midler af dem, kunne de eksempelvis bruges på koncerter og samarbejder mellem internationale og danske navne. Men nu må se, hvad der sker næste år,” siger han.

 

Flere tager på turne

Mens hovedstaden som nævnt byder på en lang række koncerter under Vinterjazz er det dog i år uden Montmartre, der holder lukket i perioden, hvor festivalen afvikles. Hvilket ifølge Kenneth naturligvis er ærgerligt.

”Der er altid noget, der forandrer sig år for år, når man afholder så stor en festival, men overordnet set kan vi kun være tilfredse med det rekordstore antal spillesteder og arrangører, der er kommet med i år,” siger han.

For musikerne betyder festivalens størrelse og udbredelse også mulighed for at afvikle turneer rundt om i landet i løbet af festivalen. Med 60 byer repræsenteret er det nemlig oplagt, at musikerne spiller flere koncerter, hvilket er en mulighed mange benytter sig af, fortæller Kenneth Hansen.

Og det er til gavn for både musikere og de publikummer, der bor steder, der normalt ikke overrendes af dygtige jazzmusikere.

”Med den størrelse vi har nu, er der flere hundreder koncerter i løbet af festivalen, og erfaringen er, at der er stor interesse for koncerterne,” siger han.

 

Jazz på Klein

Et af de spillesteder i hovedstaden, der deltager i årets Vinterjazz-festival, er Klein på Wagnersvej 19 i Sydhavnen. Her afvikles der i alt seks festivalkoncerter, hvilket glæder spillestedsleder Martin Zaharkin Pedersen.

”Vi har et rigtig godt og gnidningsfrit samarbejde med folkene bag Vinterjazz, og selv om vi ikke er et typisk jazzsted, så passer meget af musikken godt i ind i vores profil, hvor vi gerne dyrker den kreative og eksperimenterende musik,” siger han.

Når et spillested som Klein gerne deltager i Vinterjazz handler det ifølge Martin om, at man hos Vinterjazz ikke ser jazz som en lukket genre men som en bred palette af forskellige takes på genren.

”Af de seks koncerter, der er hos os, har vi selv booket de tre og Vinterjazz har lagt to hos os. Deres to koncerter passer godt til vores profil, og det understreger, at der er forståelse for hos dem for os som spillested,” siger han.

Dertil kommer, at samarbejdet med Vinterjazz giver Klein ekstra god PR og markedsføring, og det er forventningen, at de sælger flere billetter til de seks koncerter end normalt.

Men det ikke kun publikum, de sætter pris på hos Klein, fortæller Martin.

”For os som spillested er det også fedt, at vi får besøg af nogle dygtige musikere, og kan vise vores sted frem til dem. Vi ønsker, at musikerne får en god oplevelse hos os, og måske får de lyst til at komme igen,” siger Martin Zaharkin Pedersen.

Årets program for Vinterjazz omfatter danske og internationale navne såsom Madeleine Peyroux, Mike Stern, Jakob Bro/Joe Lovano, Lucy Yeghiazaryan, Lisa Nilsson, Hvalfugl, Kathrine Windfeld, Baryl, Svaneborg Kardyb og mange flere. Se hele programmet på Jazz.dk.