Musikken

Det vigtigste er støtten til musikerne

I forbindelse med det seneste valg til Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune er der også blevet nedsat et nyt Kultur- og Fritidsudvalg. Det er bl.a. her, diverse midler til kultur- og fritidsprojekter i kommunen diskuteres, prioriteres og fordeles. Vi har talt med tre af de nyudpegede medlemmer for at høre, hvad de gerne vil ændre og støtte i fremtiden med fokus på hovedstadens musikliv og udøvende musikere.
Jonas Bjørn Jensen [S]
Jonas Bjørn Jensen [S]

For socialdemokratiske Jonas Bjørn Jensen er det hans anden periode som medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, og han har tre mærkesager inden for musikområdet, han kæmper videre for, fortæller han.

Den første og vigtigste mærkesag er efterdønningerne af pandemien og de medfølgende nedlukninger. Mens det meste af samfundet er tilbage på det gamle spor, så har coronaen nemlig ikke sluppet musikområdet endnu, forklarer han.

”Der er stadig mange musikere, som bløder efter nedlukningerne, hvorfor jeg arbejder for at finde penge til de udøvende kunstnere. De har et stort efterslæb efter corona, hvor de ikke kunne spille, og publikum er stadig ikke vendt tilbage på samme niveau som før. Det var - og er - mega hårdt for musikerne, og jeg håber, at vi i udvalget kan finde måder og midler til at hjælpe dem,” fortæller han og uddyber:

"Vi har af flere omgange fundet penge målrettet musikaktiviteter for at sikre, at pengene går direkte til de udøvende kunstnere. Vi har også snakket om at hæve puljen til honorarstøtte, så vi kan få endnu mere musik i København. Det er nogle af de ting, vi kommer til at kigge på frem mod budgetforhandlingerne til efteråret."

 

Musikhuset på Vesterbrogade

Den anden mærkesag for Jonas Bjørn er Musikhuset på Vesterbrogade, som han betragter som det største musikalske udviklingsprojekt i sin tid som politiker.

Det er, fortæller han, et smukt eksempel på, hvordan ting kan lade sig gøre, når gode kræfter går sammen om en god en idé og tror på og kæmper for, at det skal lykkes.

”Det er et helt vildt stykke arbejde, der er blevet gjort af den gruppe ildsjæle, der står bag huset – og i al ydmyghed mig selv inklusive – for at dette har kunnet lade sig gøre. Nu er der også fundet penge til restaurering af huset, og jeg ser frem til at følge projektet helt til dørs, når huset om et par år er klar til at slå dørene op,” siger Jonas Bjørn Jensen.

 

Der skal findes en løsning for Alice

Spillestedet Alice på Nørre Allé er for tiden lukket pga. af problemer med ventilationen, og indtil videre ser det ikke ud til, at det bliver ordnet før i 2023. Det betyder, at spillestedet skal finde alternative scener til de allerede bookede koncerter og slet ikke booker nye artister ind. Og for Jonas Bjørn er netop det problem den tredje mærkesag.

”Der skal findes en løsning for Alice, og i øjeblikket er vi ved at kigge på, om løsningen måske kan være at finde et andet sted til dem på permanent basis,” siger han og understreger, at en evt. løsning naturligvis skal være klappet af med ledelsen hos Alice’s egne ønsker.

”Men det duer ikke, at et spillested som Alice, der har en helt særlig musikprofil og dermed er unik for den danske musikscene, skal være lukket i flere år. Så det arbejder jeg for, at der snart kommer en løsning på,” siger han

 

Levende Musik i Skolen

I øjeblikket arbejdes der fra bl.a. DMF Hovedstadens side i kulissen for, at der til næste budgetforhandling i Københavns Kommune findes midler til at implementere ordningen Levende Musik i Skolen(LMS) i alle Københavnske folkeskoler. Det vil sikre alle elever en årlig musikalsk oplevelse samt mange jobs til hovedstadens musikere.

Og den er Jonas Bjørn helt med på.

”LMS er en fremragende ordning og et glimrende eksempel på, hvordan man kan få meget for de begrænsede midler, vi har til rådighed,” siger han med henvisning til, at staten betaler halvdelen af udgifterne til ordningen.

”Musikken skal ud og spille igen efter corona, og jeg har svært ved at se, at vi på Rådhuset selv kan finde på noget, der er smartere eller billigere end LMS. Så det er jeg stor fortaler for,” slutter han.