Musikken

Hvad sker der med musikken på Alice?

Siden marts sidste år har det regionale spillested Alice på Nørrebro måtte lukke for koncerter på egen scene, da husets ventilationssystem er defekt og skal skiftes. Det har resulteret i et millionunderskud og stop for nye bookinger. Men måske er der en midlertidig løsning på vej, der tilgodeser både musikere og publikum, fortæller spillestedets daglige leder, Bjarke Svendsen.
Elysia Crampton på Alice
Elysia Crampton på Alice

Det tager kun cirka seks uger at skifte det problematiske ventilationssystem, der nu i 15 måneder har holdt spillestedet Alice lukket. Men på grund af bureaukrati hos Københavns Kommune, der ejer bygningerne, hvor Alice har til huse, vil det tage minimum et års tid, før spillestedet igen kan have kunstnere på egen scene.

Indtil da er spillestedet stadig forpligtet til at afholde de 245 årlige koncerter, der er skrevet ind i den rammeaftale, der også udgør grundlaget for den støtte, de modtager. Derfor er Alice nødsaget til at finde alternative scener rundt om i byen, hvor de lejer sig ind, for at afvikle koncerterne. Og det er dyrt, fortæller daglig leder, Bjarke Svendsen.

”En ting er, at vi skal leje os ind andre steder og selv betale for transport af udstyr fra Alice frem og tilbage. En anden ting er, at vi også mister en stor del af de indtægter, der er forbundet med at afvikle koncerterne, såsom barsalget. Det er med andre ord meget svært at drive forretning på disse vilkår,” siger Bjarke Svendsen, der har måtte se flere kollegaer miste deres arbejde på grund af de manglende indtægter.

 

Kom ud med underskud

Konkret kom Alice ud af sidste regnskabsår med et underskud på omkring 1,2 mio. kr., der ifølge Bjarke Svendsen alene kan tilskrives deres nuværende situation som boligløse.

For at undgå en lignende situation i år - og for at bruge stedets midler mest hensigtsmæssigt - er han nu i dialog med Projektstøtteudvalget for Musik under Statens Kunstfond om ændringer i rammeaftalen, så Alice kan bruge deres energi og midler på andre ting end - groft sagt - at flytte koncerter rundt i København med store tab til følge.

”Vi kigger på, om vi kan være medarrangør af koncerter rundt om i landet, hvor vi kan yde økonomisk tilskud. Og så kan vi måske udkomme på andre måder end gennem koncerter. Det kunne være podcasts om den type af musik, vi præsenterer på Alice,” siger han med henvisning til Alice’s profil som værende et sted for improviseret og eksperimenterende musik samt global folkemusik.

 

Vil ikke flytte permanent

Netop fordi Alice’s profil rent musikalsk hører til i den smallere ende med mange kunstnere, der måske ikke nyder det største kendskab blandt danskerne, er det også afgørende, at spillestedet bevarer sin centrale plads på Nørrebro i København. Fra politisk side lyder der ellers i disse dage tanker om, at Alice måske permanent skal overtage spillestedet Stairway’s lokaler i Vanløses.

Men det kommer ikke til at ske, siger Bjarke Svendsen, der dog gerne vil overveje muligheden for midlertidigt at flytte til Vanløse.

”Men vi har sagt, at det kun kommer til at ske, hvis det netop er midlertidigt, og at vi kan bruge lokalerne under eget navn, så Alice’s brand ikke bliver glemt, mens vi er der,” siger han.

 

Ansatte under stort pres

Samtidigt med at planerne om en evt. midlertidigt udflytning diskuteres, undersøger Bjarke Svendsen og hans kollegaer nu også muligheden for at blive kompenseret for de tab, de har haft sidste år og i år.

Underskuddet påvirker nemlig Alice’s økonomi ganske voldsomt, hvilket bl.a. gør det svært både at holde nuværende nøglemedarbejdere og rekruttere nye under den nuværende situation. Og det er ifølge Bjarke Svendsen afgørende for at bevare den kultur og de kompetencer, der er grundlaget for Alice’s profil.

”Vores ansatte har været under et stort pres, hvor vi ikke engang har et fast kontor. Gode folk har sagt op, og det er svært at få nye til, da økonomien ikke tillader, at vi betaler folk en konkurrencedygtig løn,” fortæller han.

På trods af de nævnte omstændigheder er Bjarke Svendsen dog stadig optimist i den forstand, at han tror på, at der kommer en løsning, hvor Alice enten bliver fritaget for at skulle afvikle det store antal koncerter, eller at de får et midlertidigt spillested. Eller måske en kombination af de to.

Indtil der kommer en afklaring på det, har Alice også besluttet, at de ikke booker nye kunstnere ind, fortæller han.

Rent praktisk var stedets bookere nemlig i den situation, at de ikke alene skulle have styr på artisternes kalendere, men også den række af alternative spillesteder, som de benytter sig af. Samt finde det rette match mellem de to.

Det betød ifølge Bjarke Svendsen, at processen med at booke artister ind blev så bøvlet, at mange artister havde lagt nye planer, når Alice’s bookere endelig kunne vende tilbage med et bud på tid og sted.

For alle involverede håber han derfor på, at der snart kommer en løsning, der kan give noget ro, indtil Alice efter planen kan slå dørene op igen på deres vante adresse i foråret 2023.

”Som det er nu, så holder det i hvert fald ikke. Hverken for vores ansatte, musikerne eller publikum,” siger han.