Politik

Nicherne, vækstlaget og diversiteten er truet på den danske livescene

Mai Seidelin Nørby, bestyrelsesmedlem i DMF Hovedstaden, deltog i tirsdags d. 01.11.2023 til Musiklivstræf i København som en del af panelet. Panelet skulle diskutere nye trends i musikbranchen, og særligt en tendens blev diskuteret. Læs Mai's kommentar her.

"I går var jeg til musiklivstræf i København, arrangeret af Københavns Musikudvalg, som jeg er så heldig at sidde i. Jeg var blevet spurgt om at deltage i panelet, der skulle diskutere nye trends i musikbranchen. Jeg havde valgt at fremhæve en lidt sørgelig tendens, som jeg vil uddybe her.

For nogen, går det rigtig godt i musikbranchen

For nogen, går det rigtig godt i musikbranchen. Her taler jeg om arenakoncerter og store shows som tiltrækker flere tusinde publikummer, der kan få glæde af nogle meget velproducerede shows. Flere danske navne kan tiltrække større publikum end vi har set det før. Og det er jo superdejligt, men desværre har det også en bagside.

Spillestederne rundt om i landet oplever vigende interesse for mindre koncerter med nichemusik og vækstlag. Det lader til at publikum har mistet nysgerrigheden og risikovilligheden overfor det de ikke kender.

Spillestederne forsøger at markedsføre koncerterne ved at fange nyhedens interesse, men nogle gange er der måske ikke en, selvom der er tale om vanvittig god musik. I nogle tilfælde opfordres kunstnerne til at tage en kendis med som gæst, for at fange nyhedens interesse i markedsføringen. Spillestederne har også eksperimenteret med lave billetpriser uden den store effekt.

Nogle oplever effekt ved at konceptualisere koncerter under temaer, festivaler e.lign. og måske er det derfor vi ser så mange nye festivaler i Danmark. Det er nemmere at formidle og sælge billetter til og ikke mindst at finansiere.

Spillestederne har en stor opgave foran sig 

Hvis vi stadig ønsker den nære musikoplevelse, genrediversitet og vækstlag i musikbranchen ligger der en kæmpestor opgave forude hos spillestederne. Jeg har ikke løsningen på problemerne, men jeg har nogle idéer til, hvad man kunne gøre.

I min optik skal der opbygges en tættere relation til publikum, der skal have tillid til, at det der præsenteres på scenen er spændende og af høj kvalitet, uanset om de kender det eller ej. Spillestederne skal opbygge en trofast publikumsgruppe, der føler sig engagerede og involverede, og de skal samarbejde på tværs med andre organisationer, der arbejder med relevante målgrupper. Måske kan de også blive bedre til at lade publikum identificere sig som musikmennesker, der deltager i og bidrager til det de elsker - musikken.

Hvis vi ikke lykkes med dette er der fare for at musikbranchen knækker over på midten, og at de store managements fuldt ud kan bestemme, hvem der skal på plakaten.

Tør vi lade kærligheden til nicherne falme? 

Hvis det fortsat skal være muligt at opleve musikken helt tæt på, at følge et band fra den spæde start eller at dyrke sin kærlighed for nicherne, så er der brug for en indsats på landets spillesteder, og det er ikke fikset i morgen. Hvad tænker du kan hjælpe til at løse problemet?"

Hvis du ønsker at deltage i debatten eller bidrage med en kommentar til Mais opslag, så klik her.