Musikken

8 gode tips til din musikerløn

Der findes flere gode trips og tricks til, hvordan du som musiker kan få bedre betaling. Her får du otte af dem lavet i samarbejde med sanger og sangskriver Martin Bastiansen, der har lært at forhandle prisen op fra tariffen.
Martin Buster

Når det kommer til at give tilbud og forhandle priser, så er musikerbranchen ikke så forskellig fra andre brancher, som mange måske tror.

Det fortæller Martin Bastiansen, der ved siden af sit studie på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg tjener penge på at spille til bl.a. bryllupper, konfirmationer og firmaevents.

Han er derfor vant til at sende tilbud til kunder, der ønsker at hyre ham til opgaver. Og typisk får han den løn, han gerne vil have.

”Og den er højere end tariffen,” fortæller Martin.

Martin sætter sin timeløn
Med udgangspunkt i, hvor han er i sin karriere, er Martin kommet frem til, at han vil have cirka 300 kr. i timen, når han arbejder som musiker til private arrangementer.

Beløbet har er han kommet frem til ved at regne på, hvor meget han gerne vil tjene om måneden, og hvor mange timer han ønsker arbejde. Naturligvis kombineret med, hvordan markedsprisen ligger.

Til bryllupper spiller Martin typisk et eller to numre, mens han til firmaevents spillere et længere sæt. Opgaver, der typisk giver mellem 3000 og 5000 kr.

Hvordan Martin forhandler sin løn hjem, kan du læse her >>>

1) Vær professionel fra starten

Når du modtager en henvendelse fra en potentiel kunde, er det vigtigt, at du svarer hurtigt – helst samme dag – på et pænt og let forståeligt sprog. I arbejdet med at få en ordentlig hyre for sit arbejde er det nemlig afgørende, at du fremstår professionel og tjekket, og viser, at du tager kundens henvendelse alvorligt. Det hjælper i sidste ende på helhedsindtrykket, når du sender din pris på opgaven.

2) Giv kunderne overblik

Når du giver et tilbud på en konkret og afgrænset opgave, skal du nemt og overskueligt vise, hvad kunden betaler for. Nøjagtigt som en håndværker ville gøre det.

Det vil sige, at du beskriver, hvad du bruger tid på, hvilke udgifter, du har i forbindelse med opgaven, og hvad din timeløn er.

3) Overblik giver tryghed

Et ’håndværkertilbud’ stråler af professionalisme, og når du giver tilbud på denne måde, virker du ikke alene professionel, du giver også kunden tryghed i, at du har overblik og virker til at kunne løse opgaven tilfredsstillende.

Den tryghed gør det nemmere for dig at få den pris, du vil have, da folk, der planlægger eksempelvis et bryllup, går langt mere op i tryghed og kvalitet end at spare 500 kr. ved at vælge en anden.

4) Frygt ikke kundernes reaktion

Som musiker kan man måske være bange for at sætte for høj en pris. Men når man med ovenstående regnestykke viser, hvad ens timepris er, og hvad man bruger den på, har langt de fleste forståelse for det. Og eksempelvis 300 kr. i timen er for langt de fleste mennesker med almindelige jobs en ganske rimelig timepris, og for mange vil den endda være i den lave ende i forhold til, hvad konsulenter og andre timelønnede i både det private og offentlige tager for deres ydelser.

5) Kend dine kunder

Mens det kan give god mening, at du holder cirka den samme timepris til private personer, der ønsker at hyre dig, skal du være opmærksom på, at virksomheder opererer med helt andre prisniveauer.

Skal du give tilbud på at spille for en virksomhed, bør du derfor lave lidt research, inden du sender dit tilbud af sted. Her kan du med fordel kontakte DMF eller tale med kollegaer i branchen, der ved, hvor meget man kan tage for den type opgave.

6) Sæt pris på dit udstyr

Når du som selvstændig køber udstyr, du bruger i dit arbejde, bør du skrive det på regningen i form af leje af udstyr. Det er en udgift, du har, som køber skal betale. Har du købt udstyr til 15.000 kr., som du forventer at kunne bruge 100 gange, er prisen pr. gang min. 150 kr.

7) Forhandlingen

Hvis en kunde vil forhandle om prisen, er et godt trick at tale om, hvad der så ikke skal med i prisen. Ønsker de et afslag, kan du sige, at det godt kan lade sig gøre, men så går det fra tiden, du øver op.

”Jeg plejer at sige, at det godt kan blive billigere, men så skal jeg have teksten på et stykke papir foran mig, når jeg optræder. Det plejer at overtale folk til, at jeg får min pris, da det jo er småpenge i en sammenhæng, hvor alt gerne skal være perfekt,” siger Martin Bastiansen.

8) Tal med andre

Helt grundlæggende er det god idé at tale løn og honoraer med andre musikere. På den måde får man en idé om lønniveauet, og typisk vil man opdage, at dem, der spiller meget, også får en ganske god hyre for det. Ergo er det ikke prisen, de vinder på, men andre aspekter, som du kan blive inspireret af.