Dialogkaffe åbner døren for bedre samarbejde med Dansk Live
To kopper kaffe fik forperson hos DMF Hovedstaden, Henrik Jansberg, drukket under sit besøg hos sekretariatschef hos Dansk Live, Esben Marcher.
Mødet var det første af flere, hvor Henrik Jansberg og Esben Marcher i ro og mag har startet en samtale om, hvordan Dansk Live og DMF kan samarbejde om at styrke vækstlaget og skabe bedre betingelser for talentudviklingen af især yngre musikere.
Og mens de to parter, der på sin vis repræsenterer hhv. arbejdstagere og arbejdsgivere, naturligvis stadig har en masse punkter, hvor de ikke er i øjenhøjde, var mødet netop udtryk for en vilje til at tale konstruktivt sammen.
Det fortæller Esben Marcher.
”Dialog er sindssygt vigtigt, og det samme er den gensidige forståelse af de udfordringer, vi hver især har som musikere og arrangører,” siger Esben Marcher.
Vi er ikke skurke
Og det var netop formålet med mødet, hvor fokus var på de områder, hvor der forhåbentligt kan findes fælles fodslag, fortæller Esben Marcher.
Det arbejde handler bl.a. op at rydde op i den begrebsforvirring, der præger diskussionen omkring, hvornår man eksempelvis er vækstlag eller professionel, fortæller han.
”Jeg forstår godt, at DMF synes, at alle musikere skal have betaling for at spille på offentligt støttede spillesteder. Men vores medlemmer kan ikke lave det talentarbejde, der er nødvendigt, hvis alle bands skal have tariffen for at spille,” siger han og uddyber:
”Der bliver af og til tegnet et billede af arrangører som skurke, der udbytter musikerne. Men det er vi ikke. Og jeg håber, at vi kan få en åbenhed omkring udfordringerne, hvor vi taler sammen i en ordentligt tone.”
Anerkender spillestedernes arbejde
Det ønske er Henrik Jansberg enig i, og han understreger, at de to parter har flere fælles interesser, som de skal arbejde på at sikre sammen.
Derfor er det også Henrik Jansbergs forhåbning, at DMF sammen med Dansk Live laver en undersøgelse af vilkårene på landets spillesteder, så man får et fælles udgangspunkt at diskutere problemernes omfang og løsning ud fra, siger han.
“Vi anerkender, at mange spillesteder tager deres opgave på sig og forsøger at balancere mellem kommunale og statslige krav og interesser. Men vi er også opmærksomme på, at nogle arrangører opfatter blandt andet talentarbejdet som ensbetydende med, at der ikke skal ydes betaling, og derfor skubber meget ind under denne kategori,” siger Henrik Jansberg.
Derfor ser DMF også en fælles interesse sammen med Dansk Live om at få defineret nogle tydeligere grænser for, hvad der er præsentation af professionelle, hvad der er udviklende vækstlags- og talentarbejde, og hvad der drejer sig om præsentation af amatører.
”Dansk Live er en del af løsningen, og jeg glæder mig til at fortsætte den saglige dialog, der forhåbentligt kan skabe en større gensidig forståelse og i sidste ende resulterer i det, vi begge ønsker. Nemlig rimelige forhold, som både spillesteder og musikere drager fordel af,” siger han.