Musikken

DMF Hovedstaden er blevet mere synlige i debatten

I forbindelse med generalforsamlingen 2023 i DMF Hovedstaden gør Henrik Jansberg status over det seneste års arbejde. Her drejer det sig især om øget synlighed med stærke resultater til følge, fortæller han.
Levene Musik i Skolen med Jazz Five
Levene Musik i Skolen med Jazz Five. Foto: Christian Brandt

DMF Hovedstaden har været mere synlige end sædvanligt det seneste år. Både når det gælder tilstedeværelse på de sociale medier, indlæg og optrædener i pressen samt politiske historier i nærværende udgivelse. 

Det fortæller forperson Henrik Jansberg, der sammen med kollegaer og bestyrelsesmedlemmer har haft fokus på, at DMF Hovedstaden skal mene og fylde noget mere i den offentlige debat. Og ikke mindst bruge sin stemme til at søge politisk indflydelse. 

”Vi har set nogle gode politiske resultater det seneste år på den baggrund, og jeg mener, det er den rigtige vej at gå. Vi repræsenterer en stor gruppe af dygtige musikere, hvis arbejde og vigtighed ikke er til at komme uden om, når man taler om uddannelse, dannelse, kunst- og kultur i hovedstaden,” siger Henrik Jansberg. 

Konkret har man i bestyrelsen opbygget et langt stærkere politisk netværk, hovedsageligt i København, hvor der har være løbende dialog med politikere fra Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget. Og hvor man ydermere er repræsenteret direkte i musikudvalget.  

”Vi har også haft foretræde i politiske udvalg, skrevet høringssvar til kommende musik- og kulturpolitik og givet politikerne svar på tiltale i medierne, når de har lanceret politik, der ikke fremmer musikkens vilkår,” siger han. 

Flere musikerjobs 

Som konkrete eksempler på frugten af de arbejde fremhæver Henrik Jansberg, at LMS’ skolekoncerter sidste år er blevet implementeret i alle Københavns folkeskoler samt et nyligt vedtaget forslag om, at Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen skal se på, hvordan de i fællesskab kan styrke musikundervisningen i hele kommunen.  

Dertil er DMF Hovedstaden som nævnt blevet en flittig anvendt aktør, når kulturspørgsmål er til debat i medierne. 

”LMS i sig selv giver mange musikerjobs, og det er vores ambition, at der fremover skal bruges flere penge på musik i hovedstaden – og ikke kun til skolekoncerter,” siger Henrik Jansberg, der uddyber, at man arbejder på at sikre flere midler til særligt den store base af professionelle freelancemusikere, der dagligt knokler under ikke altid rimelige forhold. 

Vil sikre bedre honorering 

Det gælder især i forhold til de offentligt støttede spillesteder, hvor Henrik Jansberg oplever, at politikernes lydhørhed og vilje til at kigge ind i udfordringer og skabe forandringer endnu ikke særligt stor.  

”Politikerne kan måske godt se at forholdene ikke er gode, men de finder det meget svært at se, hvor der skal skrues i forhold til regler og krav for at sikre en ordentligt honorering,” siger han. 

Han uddyber her, at man hos DMF Hovedstaden vil arbejde på at skabe en større bevidsthed om krav til ordentlige vilkår både blandt medlemmer og på det politisk plan ved at præsentere flere facts om de reelle vilkår samt, hvordan løsningerne på problemet kan se ud. 

”Vi skal fortsat blive bedre til at præsentere konkrete løsningsforslag, som vi gennem vores kanaler og via lobbyarbejde kan bruge til at vise politikerne gode alternativer til den måde, tingene foregår på i dag. Og det går den rigtige vej,” slutter Henrik Jansberg. 

Levende Musik i Skolen med AndyOp
Levende Musik i Skolen med Andy Op. Foto: Christian Brandt