Musikken

Iværksætteren Mads skaber nye kulturtilbud i sit kvarter: Det skal være sjovt

De seneste år har 51-årige Mads Mazanti stille og roligt opbygget en mindre portefølje af kulturelle og sociale samlingssteder i Nordvestkvarteret, hvor han bor. Det er lysten, der driver værket, men for den tidligere musiker handler det også om at gøre kultur-knokleriet til en bæredygtig forretning.
Mads Mazanti i Støddæmperen
Mads Mazanti i Støddæmperen

For mange af DMF Hovedstadens medlemmer er Mads Mazanti en velkendt herre. Gennem godt 15 år som projektkoordinator hos netop DMF Hovedstaden har han hilst på og hjulpet mange medlemmer gennem tiden. Og ikke mindst som udøvende musiker og kulturkonsulent, kender han mange i det københavnske musikmiljø.

Han er med andre ord typen, der ikke kan gå mange meter på Nørrebrogade eller Vestergade uden at hilse på en, han gennem tiden har lært at kende gennem sine mange projekter og store netværk.

Det store netværksarbejde er netop nøglen til, at han for tre år siden fik muligheden for at leje et gammel støddæmperværksted i Demokrati Garages brogede bygninger på Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter.

Så da lokalerne pludseligt stod til rådighed, slog Mads til sammen med sin makker, Rasmus Petrussen. Det blev til micro venuet, som han kalder det, Støddæmperen, der både fungerer som bar og spillested. Her kan nye som erfarne musikere prøve ting af, og senest har Støddæmperen sammen med resten af Demokrati Garage modtaget 60 honorarstøtteklip til kommende koncerter.

”Rasmus og jeg ville gerne starte et spillested i Nordvest, fordi det ganske enkelt manglede. Og det skulle være et sted for musikere, der er på vej, hvor Støddæmperen kan fungere som bindeled mellem øvelokalet og den store scene,” siger Mads Mazanti om stedet, der har plads til cirka 75 gæster, hvis de står tæt.

 

Elsker Nordvest

Spillesteder kan man åbne mange steder, men når det blev i Nordvest, er det, fordi, det er her, Mads bor i hus med sin familie, og det er - for at citere HC Andersen - herfra hans verden går.

”Jeg er en ildsjæl, når det kommer til Nordvest. Det giver mening for mig at byde ind i mit lokalområde og gøre en indsats for, at området bliver bedre. Især inden for kultur- og musikfeltet, som jeg er rundet af. Mit livssyn bygger på, at mødet mellem mennesker er altafgørende. Men det kræver, at der er nogen, der skaber mødestedet. Og den opgave vil jeg gerne tage på mig,” siger han og uddyber:

”Mødet mellem mennesker er det, der skaber nye relationer, sammenhold og tillid mellem folk. Og det er med til, at Nordvest bliver et bedre sted at bo for os alle,” siger han.

 

Købte en gammel bar

Udover Støddæmperen, der faktisk snart flytter til en gammel bunker fra 2. Verdenskrig på Østerbro som led i et nyt undergrundseventyr, så har Mads også en hyggelig bar, Dorthea’s, lidt længere oppe af Rentemestervej ved Utterslev Torv.

Stedet overtog han sammen med tre kammerater for et års tid siden, og sammen har de forvandlet den fra et nedslidt rygerværtshus til en charmerende bar og mødested for områdets unge som ældre livsnydere. Væk er tobakken og de gustne paneler, og i stedet er der kommet gode mikrobryg på hanerne og en hyggelig loungeatmosfære præger stedet.

Lige som med Støddæmperen har han startet Dorthea’s op, fordi det bidrager til områdets kulturelle og sociale liv, og fordi det ganske enkelt mangler. På den måde er Nordvest også et godt område at være kulturelentreprenør i, fortæller han, da der ganske enkelt er meget gammelt, der venter på at blive lavet til nyt, og fordi områdets beboersammensætning ændrer sig i takt med gentrificeringen.

Med andre ord er der potentiale. Også for at gøre en god forretning.

For der skal også være penge i det, fortæller Mads: Udsigten til en økonomisk gulerod, der følger med den risiko og det arbejde, der ligger i at poste penge, tid og kræfter i nye projekter.

”Jeg har tidligere lagt rigtig mange timer i musikalsk og kulturelt arbejde, hvor arbejdet nærmest var lønnen i sig selv. Selv om det stadig er lysten, der driver værket, så skal der også være udsigt til en fornuftig forretning i det. Og som det går nu, er der ingen modsætninger imellem de to ting,” siger Mads, der i dag er stoppet hos DMF Hovedstaden, men stadig har fast arbejde ved siden af sine kulturelle sidegesjæfter.

 

Formand for Torvet

Seneste skud på stammen over kulturelle aktiviteter i Mads’ portefølje er foreningen Utterslev Torvs Kulturforening, som han er formand for. Her har han fået de fleste af områdets øvrige aktører med, såsom de lokale menigheder, skoler, cafeer og restauranter.

Med Mads’ flair for søgning af offentlige midler har foreningen fået støtte til en række arrangementer, der afvikles i løbet af året på Utterslev Torv. Arrangementerne følger årstidernes begivenheder i form af bl.a. en rabarberfest, julemarked og Sankt Hans. Live musik til begivenhederne er et gennemgående indslag, og ellers byder områdets aktører ind med det, de kan af mad og kulturelle tilbud.

For Dorthea’s vedkommende rykker baren ud på Torvet, hvor der sælges drikkevarer til de mange besøgende, som arrangementerne tiltrækker.

”Folk vil rigtig gerne deltage, og det, at vi lokale kræfter går sammen og skaber de her begivenheder til glæde for områdets beboere, er bare mega fedt,” siger Mads Mazanti.

Hvad der venter i fremtiden af nye projekter er lige nu lidt uvist. Men Mads holder altid øjnene åben for nye muligheder, og lige nu er blikket vendt længere væk end Nordvest, fortæller han.

”Nordvest forandres rigtig meget i disse år, og jeg kigger derfor efter steder, der er der, hvor Nordvest var for nogle år siden. Hvor der stadig er gamle bygninger, der kan lejes til rimelige penge, og hvor man fornemmer et uudnyttet potentiale. Nu får vi se,” slutter han.