KV21: Bedre vilkår til musiklivet

- Hvilken betydning har kunsten og de udøvende kunstnere for jer i København?
”Det er altafgørende for byens puls: Det er livsglæde, undren, nysgerrighed, eftertænksomhed, underholdning. Det er mange af de facetter, der gør livet værd at leve – det er dét kunsten i bred forstand rører ved. Derfor er det meget væsentligt for en by som København, at kunst og kultur er noget, der gennemsyrer livet på kryds og tværs i alle bydele.”
- Hvad er jeres vision for musikken og musikernes vilkår fremadrettet?
”Vi vil gerne forbedre vilkårene for musiklivet. Det, jeg savner mest i udviklingen af musiklivet, er den statslige involvering. Det er min erfaring, at staten ofte er meget lang i spyttet og ikke helhjertet engageret. Man er aldrig kommet i mål med at lave den lovgivning for rytmisk musik, som man påbegyndte i sin tid. Vi prøver stadig at kradse i overfladen i forsøget på at redde noget, men det er småting. Og det er langt fra astronomiske beløb, vi snakker om her. Det er noget, man godt ved kan lade sig gøre, så det er underligt, at man smyger sig udenom hele tiden. Og partierne i Folketinget ved det godt.
Nøglen til forbedring er, at man får fokus tilbage på den rytmiske musik. På sin vis er der mere fokus på den klassiske musik, men det er omvendt bundet op på de store ensembler. I Musikudvalget skelner vi i princippet ikke mellem genrer. Vi forsøger at betragte musikken som ét hele og ikke stille stilarterne op imod hinanden. Der er samtidig en diskussion om alternative dagpengeordninger for kunstnere, som har kørt i alle årene uden at man har fundet en ordentlig løsning.
Der er en symbiose mellem de steder der præsenterer musik og musikerne, som skal støttes. Der skal være drift og vækst i musikken, og musikerne skal have en anstændig løn, hvilket hænger tæt sammen med de konkrete steder, hvor musikerne spiller. Hvis man støtter de konkrete fysiske steder, bør det medføre, at der stilles større krav, end man gør i dag, for at sikre, at pengene bliver brugt til dét, de var tiltænkt.”
- Hvordan vil I kort fortalt beskrive jeres kulturpolitik?
”Musikken er selvfølgelig en del af vores samlede kulturpolitik, og hænger sammen med teater, billedkunst og så videre. Vi har også fokus på centrale institutioner som biblioteker og kulturhuse, der trænger til en revival her i København. Derudover har vi meget fokus på foreningslivet og alt, der hører under folkeoplysnings-hatten.
I Musikudvalget har vi i mange år snakket om børn og unges forhold, og mulighederne for at blive præsenteret for forskellige typer af musik og kvalificeret musikundervisning. Det er en mission for os. I København kniber det gevaldigt på det felt med den organiserede del af musikskolen, som ikke er den fremmeste i dette land. Vi har i flere år forsøgt at pumpe gang i den del, men det er besværliggjort af at musikskolen sorterer under Børne- og ungeafdelingen. Der er efterhånden konsensus om, at det ikke bare er noget kreativt sludder, og det er et område, der skal satses meget på fremover, hvis det står til os.
I forhold til de fysiske steder vil vi gerne stabilisere situationen, så man ikke hele tiden befinder sig i en kritisk lukningstruet situation, hvor man er afhængig af brandslukningspenge. Det bliver eksempelvis spændende at følge Musikhuset på Vesterbrogade og se, hvilken rolle det kommer til at spille for miljøerne på tværs som et nyt blandings-sted.”
- Hvad skal der være mindre af og mere af inden for kultur? Og hvordan vil I prioritere det?
”København er en by, der er vokset, og der er visse områder, der politisk bliver demografi-reguleret. Det vil sige, at der automatisk tilføres penge, når der kommer flere borgere. Det gør der ikke på kulturområdet. Der skal vi hele tiden kæmpe. Kulturen i København skal i princippet levere det samme for færre og færre penge, fordi man skærer lidt af og prioriterer anderledes.
Hvis vi sammenligner os med 6-by-samarbejdet med Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers ligger København meget dårligt. Afhængig af, hvilken beregningsmetode man anvender, skal der årligt tilføres 60 millioner på området for at byen når op på medianen på kulturområdet. Det er mange penge, men mens bygninger er dyre, så behøver selve indholdet ikke altid være så dyrt.”
- Hvorfor skal man som udøvende musiker stemme på jer?
”Det synes jeg selv man skal regne ud i forhold til ovenstående. Det ville være dumt ikke at gøre det.”