Musikken

KV21: Mere musik i hele byen

Socialdemokratiets mål er bl.a., at den rytmiske musik i højere grad er til stede i udkanten af kommunegrænsen, så man også kan opleve rytmisk musik i Husum, i udkanten af Valby eller i Sydhavnen. Det fortæller socialdemokraten Niels Bjerrum, der genopstiller til kommunalvalget i november.
Niels E. Bjerrum, Socialdemokratiet
Niels E. Bjerrum, Socialdemokratiet

- Hvilken betydning har kunst og udøvende kunstnere for jer i København?

”Corona-nedlukningen viste med skræmmende tydelighed, hvor vigtig kunst og kultur er for en by som København og for samfundet i det hele taget. Det er dét, vi har gået og sultet efter i alle de måneder, hvor vi ikke måtte komme ud. Og det er uanset, om vi snakker musik, teater, stand up eller en tur på museum. At blive stimuleret på sine sanser ved at opleve og dyrke kunst og kultur er helt afsindigt afgørende for et samfund i forhold til fællesskab, dannelse, det gode humør og alt muligt andet.

Jeg tror, kunst og kultur har en vigtig rolle i forhold til at begave et samfund. Folk bliver flyttet mentalt og udfordret gennem kunst og kultur. I gamle dage sagde man, at det var kittet mellem murstenene i samfundet. Det har med al mulig tydelighed vist sig at være sandt.”

- Hvad er jeres vision for musikken og musikernes vilkår fremadrettet?

”Overordnet et det vores mål, at musik er til stede flere steder i vores samfund. Musik skal være en del af flere menneskers liv. Nogle steder er vi lykkedes godt med dette. Andre steder halter det gevaldigt, for eksempel i forhold til at præsentere børn og unge mennesker for rytmisk musik og få dem til at lære at spille et instrument. De skal opleve den synergi og fornøjelse, der er ved at synge i et kor, eller når man spiller sammen. Københavns Musikskole er vel landets ringeste, så der er i hvert fald et problem, der skal sættes ind i forhold til.

Hvad angår den professionelle del af branchen, er der masser af tilbud og muligheder centreret omkring bykernen af København. Inde midt i byen er det nemmere at få et spillested op at køre på kommercielle vilkår, fordi der er flere turister og besøgende. Det er dér, man naturligt drager til, når man skal opleve kunst og kultur. Vores mål er at sørge for, at den rytmiske musik i højere grad er til stede i udkanten af vores kommunegrænse, så man også kan opleve rytmisk musik for eksempel i Husum, i udkanten af Valby eller i Sydhavnen.

Når vi udarbejder lokalplaner, har vi fået den mulighed, at vi sammen med boligorganisationer kan pulje nogle midler til oprettelse af beboer- og foreningshuse i de nye byudviklingsområder. Disse huse kan og bør rumme rytmisk musik og andre kulturelle arrangementer.”

- Hvordan vil I kort fortalt beskrive jeres kulturpolitik?

”Kunst og kultur er sindssygt vigtigt. Man skal passe på med at sige, at nogle områder er vigtigere end andre, for de er alle sammen hinandens forudsætninger. Det er en tosset diskussion at snakke om, at dét, der foregår på scenerne på Det Kgl. Teater, er vigtigere end dét, der foregår i Karens Minde Kulturhus i Sydhavnen.”

- Hvad skal der være mindre af og mere af inden for kultur? Og hvordan vil I prioritere det?

”Virkeligheden er, at kommuner over hele landet fattes penge. Der vokser ikke et pengetræ, hvor der kommer flere midler til. Derfor er det en opgave at få skabt indhold i vores kulturhuse på en ny og anderledes måde. En forudsætning for, at musiklivet blomstrer endnu mere i København, er at finde nye måder at skabe indhold på i nye typer af samarbejder. En kommunal institution med løn, husleje og driftsudgifter skal kobles med aktive foreninger, der kan understøtte det, der sker i kulturhusene. Og gerne i kombination med tredjeparter som for eksempel fonde og firmaer, der også gerne vil understøtte dét, der sker i vores kulturhuse, i en treenighed. Det vil vi se mere af fremover. De midler, der afsættes på de offentlige budgetter, skal meget gerne spille mere progressivt og blomstrende sammen i forskellige typer af samarbejder, så vi alle sammen får mere kunst og kultur for pengene.”

- Hvorfor skal man som udøvende musiker stemme på Socialdemokratiet?

”Vi vil gerne stå skulder ved skulder med dem, der lever professionelt af at skabe nogle fede begivenheder for vores borgere. Vi vil gerne sikre, at udøvende kunstnere i Danmark sikres ordentlig behandling og arbejdsvilkår. Det handler ikke kun om tariffer og løn. Folk, der bevæger sig rundt og interagerer med kommunale og statslige kulturinstitutioner, skal have en god oplevelse med det. I sidste ende får vi skabt noget bedre indhold til de borgere, som vi er sat i verden for at give nogle fede kulturelle oplevelser. Os kan man regne med i den sammenhæng.”