Musikken bygger bro

I krisetider som dem, vi just befinder os i, er kunst og musik blevet en mangelvare på oplevelseshylden for mange mennesker. For de musikere, der ikke kan spille og optræde som de plejer, er det en tid med udfordringer, men også muligheden for at lade musikken bygge bro på nye måder.
At musik netop kan bygge bro er temaet i dette nummer af Musikken, hvor en række forskellige musikere fortæller, hvordan de oplever, at musikken skaber sammenhold og nye veje mellem mennesker, jobs, kulturer og generationer.
Og det er ganske inspirerende at høre folk fortælle, hvordan musikken i deres virke har forandret og udvidet deres liv ved at bygge bro mellem det kendte og det ukendte. På det arbejdsmæssige plan er det tilsyneladende kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan musikken kan bruges til at skabe nye muligheder og relationer.
I denne udgave kan man eksempelvis læse om musikeren Kaspar Vig, der sammen med sin kæreste byttede musiks arbejde for et halvt års logi på et stort gods. Eller Rune Thorsteinsson, der i det store interview fortæller, hvordan han ved at udviske linjerne mellem undervisning og koncerter har skabt sin egen niche, hvor 400 murerspande bl.a. spiller en afgørende rolle.
At der også venter kunsten en vigtig opgave i bearbejdelsen af det fælles traume, der måske venter på den anden side af coronakrisen, kan du læse teaterchef Kasper Holten fortælle om. I hans optik skal kunsten nemlig både lindre smerten efter krisen og hjælpe os med at forvalte og forstå den frihed, vi forhåbentligt snart får tilbage.
Det er hans gæt, at vi måske endda står over for en ny kunstnerisk guldalder, som man historisk har set det ske efter voldsomme samfundsmæssige forandringer og katastrofer.
Sker det, vil musikken naturligvis spille en stor rolle, og jeg er ikke tvivl i om, at den nok skal hjælpe os med at bygge bro mellem dem, vi var før krisen, og dem vi er, når det hele slut. For der er uden tvivl sket noget med os, men hvad det er, skal kunsten hjælpe os med at forstå.